АД "Водостопанство на РСМ" - Скопје

   

Календар на активности
Пон Вто Сре Чет Пет Саб Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Краток опис на дејноста на ХМС на АД Водостопанство на РМ-Скопје,Подружница Тетово

Подрачјето на дејствување на АД Водостопанство на РМ-Скопје,Подружница Тетово е географско подрачје кое опфаќа површини и корисници во атарите на општините Тетово, Брвеница, Желино, Теарце и Јегуновце.

Во Подружница Тетово ,основна дејност е наводнувањето на земјоделски површини,а дополнителни дејности се : менаџирањесо речните корита, контрола на исрпување на речен песок и чакал, пратење на свлечиштата и др.

Наводнувањето во Подружница Тетово-Тетово е организирано преку Магистралните канали :
-,,Радиовце –Бистрица’’ со зафат на вода од реката Вардар со капацитет 7,8/сек. и должина на каналот од 26,2 км и
-Таканаречените ,,Стари системи’’ , кои користат вода за наводнување од масивот на Шар Планина.
-Акумулација во с.Вратница, општина Јегуновце, која се користи за наводнување на земјоделско земјиште од кое поголемиот дел се лозови насади

Picture1

Зафат на река Вардар во село Радиовце-Брвеница,со капацитет од 7.8 м3/с, со бетонска брана на река Вардар.

 

 Picture2


Акумулација ,,Вратничко езеро’’ во с.Вратница-општина Јегуновце која се користи за наводнување на лозја,а претежно се користи за спорт и рекреација,посебно за риболов,со капацитет од 410 000 м3 вода.

 

   

Користиме колачиња (cookies)
Ние користиме колачиња на нашата веб-страница. Некои од нив се од суштинско значење за работата на страницата, додека други ни помагаат да ја подобриме оваа страница и корисничкото искуство (колачиња за следење). Можете сами да одлучите дали сакате да дозволите колачиња или не. Забележете дека ако ги одбиете, можеби нема да можете да ги користите сите функционалности на страницата.