АД "Водостопанство на РСМ" - Скопје

   

Календар на активности
Пон Вто Сре Чет Пет Саб Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Подружница Кумановско-Липковско Поле

Биографија на Директор на АД Водостопанство Кумановско-липковско поле

Подружница Кумановско-Липковско Поле, Куманово врши економично стопанисување, користење, одржување и контрола на системите на подрачјето на дејствување заради снабдување со вода за наводнување на земјоделско земјиште, снабдување со вода на комуналните претпријатија за водоснабдување со вода за пиење и други потреби, снабдување со вода за индустриски и технолошки потреби, производство на електрична енергија и одржување на водостопански објекти и постројки за заштита од поплави, регулација на реки и заштита од ерозија.

Подружницата стопанисува со браните Глажња, Отошница, Калин Камен и Влашки Колиби. Намена на хидросистемот Глажња-Липково е наводнување, водоснабдување на град Куманово и околните населби, снабдување со техничка вода на индустриските капацитети и производство на електрична енергија. Напоменуваме дека ХЕЦ Глажња и ХЕЦ Липково не се во функција поради оштетувања предизвикани од конфликтот во 2001 година. Исто така Подружницата стопанисува и со систем за наводнување Липково и мали системи за наводнување Довезенце-Јачинце-Клечовце и Шупли Камен-Зубовце. Системот Шупли Камен-Зубовце не е во функција.

 

kumanovo1 fit 320x240

   

Користиме колачиња (cookies)
Ние користиме колачиња на нашата веб-страница. Некои од нив се од суштинско значење за работата на страницата, додека други ни помагаат да ја подобриме оваа страница и корисничкото искуство (колачиња за следење). Можете сами да одлучите дали сакате да дозволите колачиња или не. Забележете дека ако ги одбиете, можеби нема да можете да ги користите сите функционалности на страницата.