АД "Водостопанство на РСМ" - Скопје

   

Календар на активности
Пон Вто Сре Чет Пет Саб Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Колаче HTTP (исто така наречено веб-колаче, Интернет-колаче, колаче за прелистувач или едноставно колаче) е мал дел на податоци зачувани на компјутерот на корисникот од веб-прелистувачот додека прелистувате на веб-страница. Колачињата беа дизајнирани да бидат сигурен механизам за веб-страниците да запомнат информации  или да ја снимаат активноста на прелистување на корисникот (вклучително и кликнување на одредени копчиња, најавување или снимање кои страници биле посетени во минатото). 

Колачињата вршат суштински функции во модерната мрежа. Можеби најважно, колачињата за автентикација се најчестиот метод што го користат веб-серверите за да знаат дали корисникот е најавен или не и со која сметка се најавени. Без таков механизам, страницата не би знаела дали да испрати страница што содржи чувствителни информации или ќе бара од корисникот да се автентицира со најавување. Безбедноста на колачето за автентикација обично зависи од безбедноста на издавачката веб-страница и веб-прелистувачот на корисникот , и за тоа дали податоците за колачињата се шифрирани. 

   

Користиме колачиња (cookies)
Ние користиме колачиња на нашата веб-страница. Некои од нив се од суштинско значење за работата на страницата, додека други ни помагаат да ја подобриме оваа страница и корисничкото искуство (колачиња за следење). Можете сами да одлучите дали сакате да дозволите колачиња или не. Забележете дека ако ги одбиете, можеби нема да можете да ги користите сите функционалности на страницата.