АД "Водостопанство на РСМ" - Скопје

   

Календар на активности
Пон Вто Сре Чет Пет Саб Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

VODA1Водата може да создаде мир или да предизвика конфликт.

Кога водата е дефицитарна или загадена, или кога луѓето имаат нееднаков или никаков пристап, тензиите може да се зголемат меѓу заедниците и земјите.

Повеќе од 3 милијарди луѓе ширум светот зависат од водата што ги преминува националните граници. Сепак, само 24 земји имаат договори за соработка за целата нивна заедничка вода.

Како што се зголемуваат влијанијата на климатските промени и расте популацијата, постои итна потреба, во и помеѓу земјите, да се обединиме околу заштитата и зачувувањето на нашиот најскапоцен ресурс.

Јавното здравје и просперитетот, системите за храна и енергија, економската продуктивност и еколошкиот интегритет се потпираат на добро функционален и рамноправно управуван циклус на вода.

Темата на Светскиот ден на водата во 2024 година е „Вода за мир“.

Кога соработуваме за вода, создаваме позитивен брановиден ефект - поттикнување хармонија, генерирање просперитет и градење отпорност на заедничките предизвици.

Мора да дејствуваме по сознанието дека водата не е само ресурс што треба да се користи - таа е човеково право, суштинско за секој аспект од животот.

Овој Светски ден на водата, сите треба да се обединиме околу водата и да ја користиме водата за мир, поставувајќи ги темелите на постабилно и попросперитетно утре, стои во објавата на Обедидените Нации.

Извештајот за светскиот развој на водата на Обединетите нации (WWDR) е водечки извештај на UN-Water за прашањата за вода и санитација. Лансиран на Светскиот ден на водата, извештајот се фокусира на различна тема секоја година и дава препораки за политиките на носителите на одлуки преку нудење на најдобри практики и длабински анализи. WWDR е објавен од УНЕСКО во име на UN-Water и неговото производство е координирано од Светската програма за проценка на водата на УНЕСКО.

 Светскиот ден на водата, кој се одржува на 22 март секоја година од 1993 година, е годишно одбележување на Обединетите нации кое се фокусира на важноста на слатката вода.

Светскиот ден на водата ја слави водата и ја подига свеста за 2,2 милијарди луѓе кои живеат без пристап до безбедна вода. Станува збор за преземање акција за справување со глобалната криза на водата. Основниот фокус на Светскиот ден на водата е да се поддржи постигнувањето на Целта 6 за одржлив развој: вода и канализација за сите до 2030 година.

Клучни пораки за Светскиот ден на водата 2024 година:
-Водата може да создаде мир или да предизвика конфликт.
-Кога водата е дефицитарна или загадена, или кога луѓето се борат за пристап, тензиите може да се зголемат.
-Соработувајќи за вода, можеме да ги балансираме потребите за вода на сите и да помогнеме да се стабилизира светот.
-Просперитетот и мирот се потпираат на водата. Додека нациите управуваат со климатските промени, масовната миграција и политичките немири, тие мора да ја стават соработката за вода во срцето на нивните планови.
-Водата може да не изведе од криза. Можеме да поттикнеме хармонија меѓу заедниците и земјите со обединување околу правичната и одржлива употреба на водата – од конвенциите на Обединетите нации на меѓународно ниво, до активностите на локално ниво.

AД „Водостопанство на РСМ“-Скопје, свесно за значајноста и важноста од штедење и рационално користење на водата, во соработка со министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, секоја година работи на унапредување на системите за наводнување со цел користење на помали количини на вода, а наводнување на зголемени земјоделски површини.

   

Користиме колачиња (cookies)
Ние користиме колачиња на нашата веб-страница. Некои од нив се од суштинско значење за работата на страницата, додека други ни помагаат да ја подобриме оваа страница и корисничкото искуство (колачиња за следење). Можете сами да одлучите дали сакате да дозволите колачиња или не. Забележете дека ако ги одбиете, можеби нема да можете да ги користите сите функционалности на страницата.