АД "Водостопанство на РСМ" - Скопје

   

Календар на активности
Пон Вто Сре Чет Пет Саб Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Преставници од АД Водостопанство на РСМ,во организација на ЗМКГБ Скопје(Здружение на МАКЕДОНСКИ КОМИТЕТ ЗА ГОЛЕМИ БРАНИ) сме на студиско патување во Грција на посета на брани .
Првиот ден ги посетивме браните во близина на Атина.
1.Брана МАРАТОН(MARATHON DAM) се наоѓа на полуостровот Атика во јужна Грција.Изградена во периодот од 1926 до 1931 година,со примарна цел - обезбедување вода за водоснабдување за градот Атина се до 1959 година.
Се работи за брана висока 54м,акумулирање на 41милион м3 вода.
2.БРАНА МОРНОС(MORNOS DAM)
Со акумулиран простор од 780 милиони м3 вода и висина од 126 м, браната Морнос преставува една од најголемите насипни брани во Европа.Намената и е за водоснабдување.
Вториот ден ги посетивме браните.
3.Брана Кастраки(KASTRAKI DAM)
Насипна брана со централно јадро,висока 96 м и акумулациски простор од 165 милиони м3 вода.
Намената и е за произвотство на електрична енергија( инсталиран капацитет од 320 MW), водоснабдување и наводнување.
4.БРАНА КРЕМАСТА(KREMASTA DAM)
Насипна со централно јадро,висока 165 м, со акумулиран простор од 4750 милиони м3 вода наменета за производство на електрична енергија( инсталиран капацитет од 437.2 MW).

Третиот ден ги посетивме браните:
5.БРАНА МЕЗАХОРА(MESSOCHORA DAM)
Браната Мезахора е каменонасипна брана со бетонски екран на реката Ахелос,во Трикала.
Браната е висока 150 м, акумулацијата зафаќа 358 милиони м3 вода,
Браната е завршена во 2009 година за произвотство на електрична енергија(инсталиран капацитет од 161,6 MW )
6.БРАНА ИЛАРИОНAС( ILARIONAS DAM)
Насипна брана со бетонски екран,висока 130 м,зафатнина на акумулацијата е 520 милиони м3 вода,
Намената и е за производство на електрична енергија(инсталоран капацитет од 157,2 MW), наводнување и водоснабдување.

   

Користиме колачиња (cookies)
Ние користиме колачиња на нашата веб-страница. Некои од нив се од суштинско значење за работата на страницата, додека други ни помагаат да ја подобриме оваа страница и корисничкото искуство (колачиња за следење). Можете сами да одлучите дали сакате да дозволите колачиња или не. Забележете дека ако ги одбиете, можеби нема да можете да ги користите сите функционалности на страницата.