АД "Водостопанство на РСМ" - Скопје

   

Календар на активности
Пон Вто Сре Чет Пет Саб Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

2Како и секоја година досега, Акционерското друштво Водостопанство на Република Северна Македонија, во државна сопственост, Скопје, повторно е подготвено за предвремено пуштање на сезоната за наводнување.

Главниот извршен директор Локман Љимани и Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски остварија работна средба во Кочани со Раководителите на подружниците Брегалница, Свети Николе и Берово, каде заклучија дека акумулацијата Калиманци е со одлична хидролошка состојба со исполнетост од 98 милиони м3 кубни вода. Во изминатите неколку месеци подружниците Брегалница и Свети Николе извршија темелно прочистување на десниот магистрален канал.

Ова значи дека земјоделците од брегалничкиот и светиниколскиот регион ги добиваат потребните количини на вода за сезона 2024, а истовремено ги зголемуваме површините под ориз за 500 хектари.

Во партнерство со земјоделците се подготвуваме за уште една успешна наводнителна сезона која ќе резултира со зголемено производство на домашна храна.

 

 

   

Користиме колачиња (cookies)
Ние користиме колачиња на нашата веб-страница. Некои од нив се од суштинско значење за работата на страницата, додека други ни помагаат да ја подобриме оваа страница и корисничкото искуство (колачиња за следење). Можете сами да одлучите дали сакате да дозволите колачиња или не. Забележете дека ако ги одбиете, можеби нема да можете да ги користите сите функционалности на страницата.